Elementor #1686

Een lesje in Pixel (Art)

Op onze website vind je verschillende vogels in pixel art. Maar wat is Pixel Art? Wat is eigenlijk een pixel?


De pixel

Op Wikipedia is te lezen: Een pixel is een enkele gekleurde punt (Eng.: dot) op het beeldscherm van de computer of in een digitaal beeld. Veel pixels bij elkaar vormen samen een beeld. Alles wat op het scherm te zien is, is opgebouwd uit pixels.’

 

Het woord ‘pixel’ bestaat uit de letters ‘pic’ van ‘picture’ en ‘el’ van het woord ‘element’. Samen werd dat het woord pixel. In 1965 werd dit voor het eerst gebruikt door Frederic C. Billingsley. Het aantal pixels bepaald de resolutie van een beeldscherm. Hoe meer pixels per oppervlakte, hoe scherper het beeld!


Wat is Pixel art

Dit waren even wat feitjes over de pixel. Nu de Pixel Art!

Pixels zijn dus eigenlijk kleine blokjes. In de pixel art maken we gebruik van deze kleine blokjes om een beeld te creëren. Het is een vorm van digitale kunst. Het kenmerkende aspect van Pixel Art is de zichtbaarheid van de individuele pixels, waardoor het een unieke charme krijgt.

Pixel Art vereist een wat beperkte en gestructureerde benadering. Dat in tegenstelling tot de traditionele kunst. De pixels moeten zorgvuldig geplaatst worden om het uiteindelijke beeld goed neer te zetten.


Geschiedenis Pixel Art

In de jaren ‘50 en ‘60, toen computers nog in hun kinderschoenen stonden, waren de mogelijkheden voor grafische weergave beperkt tot eenvoudige punt-naar-punt tekeningen. Deze primitieve vorm van digitale kunst legde de basis voor wat later bekend zou worden als Pixel Art.

Het was echter in de jaren ‘70 en ‘80, met de opkomst van homecomputers en arcadespellen, dat Pixel Art echt tot bloei kwam. Beperkt door de technologische beperkingen van die tijd, moesten spelontwikkelaars creatief worden met het gebruik van pixels om prachtige visuele ervaringen te creëren. Iconische personages zoals Mario en Pac-Man ontstonden uit de handen van Pixel Art-kunstenaars.

Hoewel de technologie sinds de begindagen van Pixel Art behoorlijk is geëvolueerd, heeft de esthetiek een blijvende indruk achtergelaten op de digitale wereld.

Tegenwoordig omarmen kunstenaars nog steeds de charme en eenvoud van Pixel Art, zij het wel met een modern tintje!

Pixel Art is een tijdloze herinnering aan de evolutie van digitale kunst en de kracht van beperkingen om creativiteit te stimuleren.

Wij van Coszy zijn verliefd geworden op de eenvoud van Pixel Art! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen